Løsningen: Morsomme tyske mikro-økter i løpet av dagen
som trener språkøret ditt

Hemmeligheten til å bli flytende i tysk er språkøret ditt

Nøkkelen til å lære et språk så du kan snakke det flyende er å trene opp språkintuisjonen din, eller språkøret som vi ofte kaller det. Hvis du bruker mye tid på å pugge tysk e grammatikk-regler og fore den analytiske del av hjernen, vil du aldri kunne snakke flytende. Dessverre er pugging av grammatikk-regler noe de fleste lærere i klasserom bruker mye av tiden på. Du må derimot målbevisst trene opp språkøret ditt.

Så hva er språkøret? Klikk her for å lese mer
La meg få stille deg et spørsmål: Hva tror du er viktigst når du skal lære deg et nytt språk:
å lære fakta om språket?
eller å begynne å bruke språket aktivt?

En av de mest revolusjonerende og overraskende oppdagelser som språkforskningen har gjort de siste tiår er at sammenhengen mellom disse to former for læring er liten.

Å lære fakta om et språk – som å pugge grammatikkregler – hjelper ganske lite på den praktiske bruken av språket. Når du hører noen snakke tysk og ønsker å forstå hva personen sier, så hjelper det overraskende lite hvor mange gloser du har pugget eller bøyningsrekker du har lært deg, for du har ikke tid til å slå opp ordene du hører i din mentale ‘ordbok’.

Når noen snakker til deg med en hastighet på kanskje 100 ord i minuttet (vanlig samtale), rekker du rett og slett ikke å bruke glosene og grammatikkreglene du pugget for å tolke hva som blir sagt.

Når du bruker et språk aktivt, slik som når du skal lytte, lese eller snakke på tysk , så bruker du i stedet språkøret ditt, en innebygd og utrolig kjapp språkprosessor i hjernen. Denne delen av hjernen er i stand til å tolke et fremmedspråk lynkjapt, slik at du i real-time kan forstå hva som sies og selv produsere setninger på fremmedspråket.

Bare tenk på et språk du allerede behersker, som norsk eller engelsk. Når du bruker det språket, må du da tenke på hva ordene betyr glose for glose, eller konsultere grammatikkregler du har lært deg? Selvsagt ikke.

Det hender vi blir i tvil og vi ikke får noe sikkert svar fra språkøret, f.eks. mens vi skriver, og da er det kjekt å kunne grammatikkreglene og ‘slå opp’ i regel-hukommelsen. Men dette er unntakene. 99% av språkbruken styres intuitivt og i real-time av språkøret og ikke ved å konsultere grammatikkregler vi har pugget.

Det er her så mange språklærere og språkkurs fokuserer feil. De legger for mye vekt på grammatikk-regler og den analytiske delen av hjernen, og for lite tid på å øve opp språkøret ditt så du faktisk forstår hva som blir sagt.

Hvordan øve opp språkøret til å kunne tysk

Hvis det ikke fungerer å øve opp språkøret (‘språkprosessoren’) ved å pugge grammatikkregler og gloser ord for ord, hvordan øver vi den så opp?

Svaret i følge forskningen: ved å lytte og lese til store mengder forståelig tysk .

Det var slik du lærte morsmålet som barn, det er slik du har lært deg engelsk så godt som du har gjort, og det slik du må lære deg tysk hvis du skal kunne bruke det aktivt. Lese store mengder tekst på tysk , lytte til tale, se på filmer, og så videre. Dermed tvinger du til å tenke på tysk .

Vårt nettbaserte tysk -kurs er bygget på denne forskningsoppdagelsen.

Lær språk med din PC, Mac og mobil

Hvordan Transparent Online German utnytter denne oppdagelsen

Det våre kurs gjør er å la deg høre masse tysk tale, samtidig som du ser den samme teksten på skjermen og har oversettelse til engelsk slik at du kan forstå det. (Transparent Online German er et engelsk program, ikke norsk.)

Hvis du ønsker å lære litt om grammatikk-reglene, så er det en egen elektronisk grammatikk-innføring hvor du kan lese mer, samt korte videosnutter som forklarer det minimum du bør kjenne til av tysk grammatikk. Men mesteparten av tida bruker du tysk en framfor å lese fakta om språket.

Kurset har også en rekke morsomme spill og øvelser hvor du må bruke språket aktivt, du ‘tvinges’ til å tenke på tysk .

Når du er på farta ut av huset, kan du bruke glose-appen som følger med i kurset på din smarttelefon (Android eller iPhone) eller nettbrett, og all læring synkroniseres med det du har lært på PCen.

Hva er den hemmelige ‘mikro-økt’ faktoren

Forskere har oppdaget at når det kommer til språklæring, er frekvens en avgjørende nøkkel. 60 minutter til sammen med språklæring fordelt utover hele dagen i en rekke korte økter er mye mer nyttig enn én enkelt 1-times økt om kvelden. Hjernen trenger å bli eksponert for språket flere ganger i løpet av dagen. Hyppig repetisjon og gjentakelse.

Så vårt online kurs er vitenskapelig utformet for å gjøre det lett og praktisk å ta mange små morsomme mikro-økter med tysk i løpet av dagen.

Hvordan er vårt kurs tilrettelagt for slike mikro-økter med tysk? Klikk her for å lese mer
For det første er innholdet i vårt online kurs delt inn i rekke korte 5-minutters læringsoppgaver. Språklæringa di lagres og synkroniseres i nettskyen (online), så når du jobber fem eller ti minutter på den bærbare PCen på kontoret i lunsjpausen, og så kommer hjem etter jobb for en ny kjapp økt, så holder kurset styr på har langt du har kommet og viser hvor du skal fortsette.

For det andre, selv de mest dedikerte språkstudenter kan ha problemer med å sette til side en hel times uforstyrret språklæring i en travel hverdag. Men vi kan alle presse inn flere korte 5 minutters økter i løpet av dagen. Når du tenker over det, er dagen full av små ledige stunder hvor du kan ta et raskt 5 minutters tysk spill på din PC.For det tredje, med BYKI glose-‘appen’ som følger med kan du bruke din mobiltelefon eller nettbrett når du er på farta. Sitter du på du bussen eller toget? Venter du på noen eller noe? Bare fisk fram telefonen fra lomma eller veska og ta en rask og morsom glose-økt i stedet for å kaste bort tida.

Hvis du har en printer hjemme eller på kontoret, kan du også skrive ut gloselista for uka på papir og se på når du ikke har noen elektroniske verktøy for hånden. Papir er kanskje gammeldags, men du får presset inn litt mer tysk i løpet av dagen. Du får repetert ekstra det stoffet du har jobbet med online og på mobilen.

Hvor mye tid du trenger

Mindre enn du tror! Hvis du har 30 eller 60 minutter tilgjengelig for språklæring hver dag, vil du se veldig rask fremgang med din tysk.

Du bør også fordele den tiden på flere korte 5-10 minutters mikro-økter i løpet av dagen (på mobiltelefonen eller datamaskinen). Med våre morsome og kjappe læringsaktiviteter kan du alltid presse inn tid i løpet av dagen når og hvordan det passer deg.

Hva du trenger av utstyr

En datamaskin (Windows eller Mac) eller nettbrett (iPad, Samsung etc) med internett-tilgang. For evt. offline språklæring med BYKI-mobilapp trenger du en smarttelefon (iPhone eller Android).

Noen skjermbilder av mikro-økt språklæringen:

Oppsummering av innholdet:

Alle glosene du trenger for dagligtale! «Before You Know It» (BYKI) gloseprogram hvor ordforrådet raskt øves til det sitter i ryggmargen. Vokabular-modulen tilfører mer enn 2000 ord fra mer enn 100 forskjellige temaer inn i hjernen din.

Feedback fra kundene:
«Hele tiden mens jeg studerte fransk ved Universitetet i Stavanger benyttet jeg meg av BYKI. Mine medstudenter ‘klagde’ på at jeg hadde så stort ordforråd, og alltid lå foran dem. Jeg forklarte at det fikk jeg gjennom BYKI i franskkurset fra dere.»
Bent K. M.

Du trenger ikke så mye grammatikk som du tror, men litt er kjekt å kunne. Kurset har noen online grammatikk videoer og artikler som forklarer det du trenger av et minumum.

Feedback fra kundene:
«Veldig flott at man ikke skal prøve å pugge grammatikk. Læreformen Deres er så absolutt mer effektiv.»
Kristin O.

Øv på din egen uttale alene før du bruker frasene på de ‘innfødte’. Ta opp din egen uttale og sammenlign, så mange ganger du vil.

Feedback fra kundene:
«Jeg har jo prøvd andre former for språkkurs i skoledagene, men denne formen for læring syns jeg er mye mer effektiv da jeg kan repetere uttalen av ord om og om igjen helt til den sitter!»
Jon T.

Morsomme interaktive spill som Unscramble, Game Show, og Four Square repeterer stoffet mens du har det gøy.

Feedback fra kundene:
«Både lese og høre på en gang og alle de forskjellige morsomme oppgavene gjør det lettere å lære.»
Hanne E.

En glose-app for iPhone og Android følger med i kurset og gjør at du kan fortsette språklæringen når som helst gjennom dagen.

Feedback fra kundene:
«Definitivt det beste og mest effektive språkkurset jeg har vært borti!»
John Peder G.

Er du klar? Begynn å lære tysk her og nå:

Månedlig Abonnement (199,-/mnd) Årlig Abonnement (1990,-/år)